mardi 23 février 2010

kakaós csiga...


nem szép a kép, de annál finomabb a csiga:)

gyermekkori sztorija mindenkinek van erről az egyszerűnek tűnő pékárúról, de hála a magyar sütőiparnak már ez is a múlté. Sajnos vannak az "átkosnak" olyan termékei, melyeken a fejlettnek tűnő kapitalizmus csak rontott, legyen az alapanyag, vagy csak a technológia mássága. Azt gondolom a kakaós csigát elkészíteni nem ördöngös dolog, aki rájön a fortélyára, felidézhet néhány pillanatot a régi "szép" időkből.

Földrajzi határokat nem ismerő szakácskönyvemben szörfözve találtam rá macinál a kakaós csigára. Gondoltam egy nagyot, természetesen este tíz után, majd elkészítettem. Számos élménnyel bírok már, hogy milyen az, amikor az éjszaka közepén vajaskiflit majszolok egy bögre tejjel, vagy a frissen kisült kenyér csücskét ropogtatom, de a csiga eddig kimaradt. De csak eddig, mert az óra elütötte az éjfélt és a lakást betöltötte az olvadó kakaó és a tészta illata. Rájöttem, megint vissza csempésztem egy részletet a lehetetlenből. Sikerült az időt kicsit visszatekernem egészen a nyolcvanas évekig, amikor reggelente a helyi ÁFÉSZ boltban két kakaós csigát és egy fél liter tejet vettem tízóraira, és forgatókönyv szerint haladtam befelé, hogy a csokoládéban tocsogó friss tészta ízlelésével feltegyem a pontot az i betűre.

dimanche 7 février 2010

Boeuf á la Bourguignonne


Hát igen, én is hónapokig győzködtem magam, hogy elkészítem a híres étket Julia Child után, de valójában Starfokker fordítását és tapasztalatát követtem. Azért az eredeti receptet is letöltöttem pdf formában.

Nem akartam a recepthez semmit hozzátenni, sem elvenni belőle, ezért lépésről lépésre úgy haladtam, ahogy írva volt. A végeredmény, valóban egy nem "light" marhahús étel. Természetesen én is főtt krumplit tálaltam mellé a biztonság kedvéért.

Elkészíteni könnyű, mert bármennyire is macerásnak tűnik, valójában a sütőé a szerep, és azt a pár órát kell kivárni, nade utána!:)

Természetesen, desszertként Júlia citrom tortája került az asztalra, vagy ahogy ő nevezte "tarte au citron".

Ő azt írta róla, hogy:

“This delicious, light tart is really a soufflé. The same filling is also attractive in little tart shells served for afternoon tea,” writes Julia Child" és mennyire igaz...

Mindezek után azt gondolom, kellenek az ilyen vacsorák is, főleg ebben a kellemes évszakban.