dimanche 13 juin 2010

Riga, a koszos ablakok városa...


Megint egy " hova olcsó a ryanair" kirándulás volt. Kánikulába érkeztünk és a leszállás után még a Cseh kormányfő delegációját is végig izzadtuk a reptéri buszon, de megérkeztünk Rigába. 

Lettország fővárosának egyik jelzője lehet, mert ennyire sok koszos ablakot régen láttam. De számos erénye van, többek között a konyhája. Riga kellemes város, nyomokban látható a negyven éves megszállás, de mindent megtesznek, hogy ne kössék őket a hajdani nagy szovjetunióhoz. Igazán nem értem miért, az orosz nyelv kifejezetten szép, főleg akkor, ha az ország fele még a mai napig azt beszéli, bár megpróbálja titkolni. Itt is felnőtt egy generáció a rendszerváltás óta és a fiatalabb nemzedék bárhol megállja a helyét.

Magyarországgal ellentétben kifejezetten jól beszélnek angolul nem csak a fiatalok, az idősebbek is. Talán tudják, hogy ha már gazdaságuk nincs, legalább a turizmusból kivegyék a részüket. 


A főváros élhető, viszonylag olcsó a tömegközlekedés, látnivalók..., talán az épületek, mert a múzeumokban csak kavicsok, a történelemre nem mentek rá. A terek és az utcák tiszták, a szolgáltatások szervezetten működnek és nem érezhető, hogy a turistákat le akarnák húzni, ami  Magyarországra sajnos még a mai napig jellemző.

Tengerpartja érdekes, nem kiépített, egy szerencsétlen halárust sem láttunk közvetlen a parton.  A sétáló utca hangulata megegyezik a Siófok Petőfi sétányéval, mind árban és a szolgáltatások színvonalában. A tenger riasztó és koszosnak tűnik, de lehet hogy csak én voltam finnyás, mert a jól edzett Lettek önfeledtek szelték a hűs habokat. 

Ami zavaró volt, hogy még tovább volt világos, mint Brüsszelben. Éjfélkor még szürkült az ég és reggel ötkor már besütött a nap. Ennek örömére a hajnalban haza igyekvő és még szórakozó fiatalokat a köztisztaságáért felelős kukások váltották az ablak alatti szerenádnak nem nevezném extrádműsorban. 

Rigáról ennyi fért bele:)

2 commentaires:

trinity a dit…

Háááááát....A víz tisztaságát én is megkérdőjelezném. Finnyás vagyok???
De a házak helyesek nagyon!

belgasagok a dit…

ugye:) olyan mint a pisi:) házak valóban jópofák:) minden jópofa:)